Crowdlending – låna ut pengar till företag

Om du funderar på att låna ut pengar eller investera kapital i företag är du kommit till rätt ställe. Vi berättar mer om möjligheterna till att tjäna pengar genom att låna ut pengar till företag – så kallad crowdlending. Läs vidare för att få mer information om hur du kan göra det!

Vad innebär det att låna ut pengar via crowdlending?

Crowdlending är en modern typ av finansiering som ger konsumenter och företag möjlighet att låna pengar direkt från investerare istället för traditionella banker. Med crowdlending kommer investerare att ta ut ett avkastningskrav som ska betalas tillbaka tillsammans med den lånade summan. Det betyder att låntagaren ska betala både räntan och den ursprungliga lånesumman. Det är ett sätt för investerare att tjäna pengar och för låntagare att få tillgång till finansiering utan att behöva ansöka hos en bank.

Om du är intresserad av att låna ut pengar till företag är det värd att kolla Kameo – de hjälper bland annat med Crowdlending och deras tjänst är kostnadsfri och med bra avkastning.

Hur går man tillväga för att låna ut pengar till företag?

Om du vill låna ut pengar till företag finns det några viktiga steg att följa. För att börja med det bör du förstå det rättsliga ramverket som styr låneavtal. Därefter bör du förhandla med företaget om vilka villkor som gäller för lånet. Det är viktigt att förstå att lån är en form av investering och att du är skyldig att skydda din egen ekonomi. Låna därför aldrig ut pengar som du inte har råd att förlora. Du bör också ta reda på hur företaget planerar att betala tillbaka lånet. Välj därför en löptid som fungerar bäst för dig. För att slutföra låneavtalet måste du skriva under ett lånedokument som inkluderar alla detaljer om lånet, som lånebelopp, ränta och löptid.

Varför är det en fördel att låna ut pengar?

Att låna ut pengar till företag kan vara ett bra sätt att diversifiera din investerings-portfölj och få tillgång till ett annat investeringsalternativ. Som investerare kan du dra nytta av en långsiktig avkastning och samtidigt hjälpa företaget att växa. Det finns också möjligheter att tjäna tillbaka dina pengar snabbare än vad som är möjligt med andra investeringsalternativ. Med rätt låneavtal kan du även få tillgång till ett bra sätt att skydda dina pengar. Om företaget misslyckas med att betala tillbaka lånet kan du, som långivare, ha rätt till säkerhet från företaget.

Vad bör man tänka på innan man lånar ut pengar till företag?

Innan man lånar ut pengar till ett företag är det viktigt att man gör en grundlig bedömning av låntagarens återbetalningsförmåga. Man bör kontrollera företagets ekonomiska status, inklusive företagets historia av lönsamhet, ekonomiska styrka och kreditvärdighet. Det är bra att utföra en noggrann undersökning av företaget för att få en bättre förståelse för branschen eller segmentet som företaget verkar inom. Om möjligt bör man också få tillgång till företagsrevisionsrapporter och andra dokument som kan ge ytterligare insikt om företagets prestanda.

För att förhindra att man riskerar för mycket pengar är det viktigt att man utformar ett lånedokument som är fördelaktigt för båda parter.